Tájékoztató szabadtéri tüzek gyújtásáról

2020. április 22., 16:55
Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma. Idén eddig már hétszázharminc alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat, összesen csaknem nyolc és négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. A legtöbbször Borsod- Abaúj-Zemplén, Bács- Kiskun és Pest megyében kellett beavatkozni. A vas megyei tűzoltókat ezidáig tizennyolc esetben riasztották szabad téren keletkezett tűz eloltásához. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért,hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. 
Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztába lenni:

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag ( víz, homok, tűzoltókészülék)
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról ( gereblye, lapát, vasvilla)
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet
  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés!
  • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely- az okozott károk megtérítésén felül- az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

 

Jelenleg országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, a tilalom ideje alatt mindennemű égetés tilos!


« Vissza az előző oldalra!


Vasegerszeg Községi Önkormányzat - Magyar