Online rendezvények / Nemzeti összetartozás napja

Nemzeti összetartozás napjaNemzeti összetartozás napja

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról szóló, nemzeti emléknap Magyarországon.

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró, a háborúban vesztes Magyar Királyság és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság új határait.

A határozat értelmében Magyarország elveszítette területének 2/3-át, mely veszteség 13 millió magyar állampolgár életét közvetlenül érintette.
A határozat aláírása olyan mély tragédiával sújtotta a magyar nemzetet, melynek fájdalmas emléke a mai napig elevenen él a magyar emberekben.

A nemzeti összetartozás napja 2010. május 31. után lett hivatalosan nemzetközi emléknap amikor is az országgyűlés törvénybe iktatta.

Idén a békeszerződés aláírásának 101. évfordulójára emlékezett meg a Vasegerszeg Községi Önkormányzat.  Történelmi felelősségünk, hogy ezen a napon megemlékezzünk, és ne felejtsük el a dicső magyar múltat.

Megemlékezésül Vasegerszeg Közsegi Önkormánzat testülete koszorút helyezett el a településen található I. Világháborús emlékhelynél.

 


« Vissza az előző oldalra!

Vasegerszeg Községi Önkormányzat - Magyar